Το έργο INTERFACE υποστηρίζει ότι η επανεκπαίδευση και η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων με χαμηλή ειδίκευση είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να συμμετέχουν πλήρως στην κοινωνία και την οικονομία καθώς η Ευρώπη ανακάμπτει από τις καταστροφικές επιπτώσεις του Covid-19. Η επαγγελματική κατάρτιση θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα σε αυτή την ανάκαμψη, καθώς μπορεί να επηρεάσει άτομα και επιχειρήσεις.

Για τα άτομα συμβάλλει στην απασχολησιμότητά τους και τα βοηθά να προετοιμαστούν για αλλαγές και μεταβάσεις στην εργασία τους, καθώς και μεταξύ των θέσεων εργασίας. Αποτελεί επίσης βασικό πυλώνα της δια βίου μάθησής τους- για τις επιχειρήσεις, όσον αφορά την επικαιροποίηση και ανανέωση των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων του εργατικού δυναμικού τους, η συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση αποτελεί βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου παγκόσμιου ανταγωνισμού και των μεταβαλλόμενων τεχνολογικών και κοινωνικοοικονομικών απαιτήσεων.  

Η επείγουσα ανάγκη να δοθεί έμφαση στις εγκάρσιες ικανότητες είναι ολοφάνερη σε έναν κόσμο όπου οι οργανισμοί, το εργατικό δυναμικό και τα άτομα υπόκεινται συνεχώς σε πρωτοφανείς πολύπλοκες αλλαγές: ταχείες και ριζικές τεχνολογικές εξελίξεις, οι μετασχηματιστικές δυνάμεις και προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, η περιβαλλοντική βιωσιμότητα, οι δημογραφικές αλλαγές και η μετανάστευση, καθώς και η πολιτική αβεβαιότητα. Απαιτείται να λειτουργούμε με σαφήνεια, υπευθυνότητα και ορθή κρίση και να λαμβάνουμε δύσκολες αποφάσεις, παρά τη δίνη της αβεβαιότητας, της ασάφειας και της μεταβλητότητας που μας περιβάλλει.  

Αυτές οι εγκάρσιες ικανότητες είναι το νόμισμα που θα επιτρέψει στις ομάδες-στόχους του INTERFACE να κατανοήσουν τις πολύπλοκες αλλαγές και να συμμετάσχουν ως φορείς αλλαγής και καινοτόμοι και όχι απλώς ως επιβάτες.